home
 
kontakti
hiron-centar

 

Kiropraktika dr. Emil Kusec

   
   
   

 

medicinska hipnozaŠto je medicinska hipnoza ?

Hipnozom se induciraju transna stanja, takozvana promijenjena stanja svijesti.
Stanje transa, Alfa stanje počinje u onom trenutku kad za osobu svi odgadjaji u njenoj okolini postaju nevažni te se koncentracija okreće prema unutarnjim zbivanjima. To mogu biti različite misli u obliku slika, zvukova, osjeta, emocija, okusa ili mirisa.

U transnom stanju osoba je podložna za sugestije od strane terapeuta odnosno lliječnika. Sugestije mogu biti direktne ili indirektne na primjer preko zamjenskih priča ili metafora. Smisao zamjenskih priča je indirektna identifikacija s osobom iz priče dok u slučaju uporabe metafora pacijent - njegova podsvijest - sama bira interpretaciju ili poruku koju mu metafora pruža. Vrlo je važno naglasiti da hipnoza služi samo u samo u medicinske svrhe te se nikada ne upotrebljava za manipulaciju ili zabavu drugih kao što je to slučaj kod show - hipnoze (kazališne hipnoze). Hipnoza je dozvoljena samo uz dozvolu pacijenta što znači da pacijent mora dati svojevoljni pristanak terapiji hipnozom. Često se osobe nakon hipnoze osjećaju drugačije nego inače. Mnogi počinju razmišljati o sebi, svojoj osobnosti i svome životu. Dozvole si da otkriju što žele raditi i što ne te odabiru vlastita iskustva, prepuštaju se porivima koje bi inače potisnuli i čine nešto novo, nešto drugačije. Tako počnu učiti sami o sebi jer su si dozvolili komunikaciju između svijesti i podsvijesti. Dopustiti komunikaciju između svijesti i podsvijesti moglo bi se objasniti kao odavanje poštovanja integritetu naše ljudskosti i autentičnosti.

Hipnoza i trans s jedne te medicina s druge strane su dva pojma koji su od samih početaka nerazdvojivo povezani. Sa stalnim brzim razvojem moderne medicine dolaze do izražaja izvorne metode liječenja a time hipnoza i trans.

Današnji liječnik sve više nadomješta i šamana i medicinara, umjetni lijek ljekovitom prirodnom biljkom te posjet ordinaciji odnosno boravak u bolnici povjerenjem u ljudske snage samopomoći. Pacijent je postao konzument naučenog modela liječenja, zanemario vlastitu odgovornost umjesto da aktivno mentalno sudjeluje u procesu liječenja.

 

vrh stranice
 

 


Copyright | Tomislav Mrla 2008

 

Metode liječenja
Dijagnostičke metode
Metode zaštite i preventive
Kako se naručiti ?
  • naručiti se možete
    telefonom na broj

    099 2358600 i 098 225657
 
Gdje se nalazimo
  • Adresa:

    Hrvatskog Proljeca 38/8, Zagreb


  • Kliknite ovdje za kartu radi lakše orijentacije