home
 
kontakti
hiron-centar

 

Kiropraktika dr. Emil Kusec

   
   
   

 

Ayurveda ili nauka o životu je tradicionalna medicina, prirodni sistem iscjeljivanja iz Indije i njene kulturne sfere. Vjerojatno je to najstariji medicinski sustav na svijetu s obzirom na svoje korijene koji sežu 5000 godina u eru Veda. Ne moramo se čuditi kada ga nazivaju majkom svih iscjeljivanja. Ayurveda je najsevobuhvatniji sustav iscjeljivanja na svijetu koji se bavi cjelovitošću tijela, uma i duha a povezuje s produhovljenim pogledom Yoge na život i svijest. S obzirom na njeno dugo postojanje mogli bismo reći da je to originalni sustav iz kojeg su nastali ili se razvili svi moderni medicinski sustavi. Ayurveda je imala jak utjecaj kroz povijest na mnoge sustave medicine od starogrčkih na zapadu do tradicionalnih kineskih na istoku i naravno na Sredozemlju na esenski dio koji također danas primjenjujemo u svojim ordinacijama.

Ayurvedske ljekovite biljke i formule kao i esenske biljke i formule pojavljuju se i u tradicionalnoj kineskoj medicini a psotoji i jedan ayurvedski oblik akupunkture.

Ayurveda je osnova tibetanske medicine koje je Ayurvedu donijela zajedno s indijskim Budizmom. Tibetanska medicina se sastoji uglavnom od Ayurvede i sekundarnih utjecaja kineske medicine. Oblici Ayurvede postoje u Nepalu, Sri Lanki i Burmi a donekle i u Tajlandu. Ayurveda je također jedan od najnovijih i najcjelovitijih sustava alternativne medicine predstavljenih na zapadu gdje njena popularnost raste neprekidno. U zapadnome kontekstu je Ayurveda sustav prirodnog liječenja i pokriva sve domene koje se obrađuju u školama prirodnog liječenja. Ayurveda nudi mnogo izuzetnog znanja, mnogo mogućnosti prakticiranja i razvoja kerijere i stoji čovječanstvu na usluzi. Oni koji danas nauče Ayurvedu naći će se u dolazećim godinama na čelu velikih promjena koje će privući mnogo ljudi i imati značaja za cijeli svijet. Iako je Ayurveda tek zakoračila na zapad gdje njena primjena još nije dobro razvijena pogotovo na kliničnoj razini njen utjecaj se naglo povećava. Oni koji danas nauče Ayurvedu su prethodnici tog rastućeg trenda budućnosti.

Ayurveda se danas kao medicinski sustav podučava širom Indije u raznim ayurvedskim školama i bolnicama. Organizacija WHO (World Health Organization) ju je priznala kao zdravstveni sustav. Posljednjih se godina otvorilo mnogo novih ayurvedskih škola po Indiji koje obrazuju mnogo polaznika. Uobičajeno je da školovanje traje 5-6 godina na visokim obrazovnim institucijama na koje se mogu upisati nakon završenog fakulteta prirodnih znanosti. Mnoge škole počinju nastavu izvoditi i na engleskom jeziku ili organiziraju kraće studije za zapadnjake. Ipak, studij za strane studente u Indiji nije lak, smještaj je vrlo loš a metode nastave su spore.

Ayurveda je holističko liječenje. Ayurveda nije samo medicinski sustav koji liječi fizičko tijelo već uključuje psihologiju i duhovnost. Prezentirana je kao dio holističkog cjelovitog liječenja koji naše biće promatra kao tijelo, um i dušu. Ona odražava određenje percepcije prirode života kao zakone karme, ponovnog rađanja i evoluciju više svijesti u čovječanstvu. Iako Ayurveda naglašava vrijednost duhovnih i meditacijskih metoda ona se može primijeniti kao sustav liječenja na fizičkoj i psihloškoj razini bez obzira na neke interne pojave čak i kad nam to neće pružiti razumijevanje cijelovite slike ayurvedskog sustava.


~
Ayurvedski iscjelitelj - Vaidya

~

Osnova svih ayurvedskih djelatnosti je mogućnost djelovanja kao ayurvedski iscjelitelj. Takav je pojedinac opremljen fundamentalnim znanjem Ayurvede i razumije njene osnovne principe. On ili ona moraju biti sposbni utvrditi slijedeće podatke o pacijentu : konstituciju pojedinca, faktore konstitucije i svih stanja bolesti od koje pacijent boluje. On ili ona moraju znati preporučiti slijedeće mjere liječenja i objasniti jasno i potpuno režim prehrane s obzirom na konstituciju, savjete o načinu života s obzirom na konstituciju, osnovne ljekovite tvari s obzirom na konstituciju. Drugim riječima osnovni faktor koji odredjuje ayurvedskog iscjelitelja je njegova sposobnost da odredi odnosne ravnoteže s obzirom na biološke sokove Vatha, Pitha i Kapha sustave Ayurvede. To je osnova svih ayurvedskih liječnika. Bez te sposobnosti ne može se provoditi Ayurveda. S druge strane, jednom kad se to znanje usvoji svi drugi pristupi ayurvedskom liječenju su na dohva ruke jer se sve metode liječenja na kraju zasnivaju na balansiranju ovih osnovnih bioloških sila.

~
Ayurveda i profesionalno medicinsko osoblje
~

Ayurveda može poboljšati praksu liječnika, kiropratkičara, akupunkturista, medicinskih sestara, psihologa, Yoga terapeuta, nutricionista, fizikalnih terapeuta, masažera i ostalih koji se bave liječenjem i zdravljem. Holistički konstitucijski pristup Ayurvede pridonosi mnogo svakoj medicinskoj i iscjeliteljskoj praksi. On premošćuje jaz koji ostale terapije među sobom i može ga se koristiti da se pacijentu daju praktični savjeti da sam promijeni svoje stanje. Bez stvarne promjene u prehrani i načinu života prema prirodnim holističkim principima kao što je Ayurveda, mnoge bolesti se ne mogu izliječiti. Tako da se razumijemo da se naše zdravlje ne može razdvajati od onoga što jedemo, radimo ili mislimo. Ayurveda nam razumijevanje energija i osobnosti koje utječu na naš svakodnevni život tako da ih možemo koristiti da spriječimo neravnoteže koje uzrokuju boolest.

~
Panchakarma

~

Panchakarma je petodnevna terapija pomlađivanja. Čovjek je od pamtivjeka težio očuvanju zdravlja i mladosti u potrazi za besmrtnošću. Toj se težnji posvetio neprekidnim naporom i trajnom mišlju kroz tisućljeća. Veliki vidovnjaci drevne Indije svijet su obogatile dvjema impresivnim ostavštinama: Ayurvedom i Yogom koje su uveliko pridonijele umijeću liječenja i pomlađivanja.

 

~
Cromolight terapija ili terapija bojama
~


Ovaj tip alternativne metodike na pretežno znanstveno terapeutskoj bazi predstavlja zavisan put za operatora biofizičkog alternativnog liječenja za razliku od tradicionalnih terapija. Služi za integraciju, proširenje, pojačanje snaga pokrenutih od strane terapeuta sa željom da se olakšaju patnje, eliminiraju uzroci bolesti te da se postigne cilj to jest ozdravi bolesnik. Kromoterapija se izvrsno veže na sve vrste i područja terapije. Njeni počeci sežu do prije nekoliko tisuća godina i daje brojna djela eksperimentalnog i praktičnog karaktera iz kojih proizlazi. Kromoterapija ne može ni u kom slučaju biti opasna. Najveća šteta koja se može dogoditi jest da u slučaju pogrešnog biranja boje terapija ne uspije.

Terapija bojom se koristi kao pomoć za sve patologije psihologija s posebnim osvrtom na psihosomatske bolesti, stanje nemira, pretjerivanja i tako dalje, estetiku i liječenje celulita.

Chromolight je aparat za zračenje svih točaka spektrom boja.

 

vrh stranice
 

 

 


Copyright
Tomislav Mrla 2008
 

 

 

 

Metode liječenja
Dijagnostičke metode
Metode zaštite i preventive
Kako se naručiti ?
  • naručiti se možete
    telefonom na broj

    099 2358600 i 098 225657
 
Gdje se nalazimo
  • Adresa:

    Hrvatskog Proljeca 38/8, Zagreb


  • Kliknite ovdje za kartu radi lakše orijentacije