home
 
kontakti
hiron-centar

 

Kiropraktika dr. Emil Kusec

   
   
   

 

dr. Emil Kusec - kiropraktikaKiropraktika je uspješno liječenje raznih zdravstvenih smetnji kojima je izvor u kralježnici i živčanom sustavu. Stoga liječnici kiropraktičari obavljaju preventivno i korektivno liječenje bolesnika svih životnih dobi od djece do odraslih, od uredskih do tvorničkih radnika, od vikend zaljubljenika u športove do profesionalnih športaša. Liječnik kiropraktičar pomaže oboljelome u postizanju kvalitetnijeg življenja i višeg stupnja tjelesnih aktivnosti. Iako kiropraktiku smatraju relativno mladom znanošću o zdravlju, njeni povijesni korijeni sežu do samih početaka civilizacije. Najstariji poznati tragovi vezani uz obradu kralježnice čak su iz godine 2700-te prije Krista iz kineskog razdoblja Kong-Fu. Mnogo kasnije, izmedju godine 460-te i 377 prije Krista otac suvremene medicine Hipokrat pročuo se zbog naučavanja o čovjekovoj urodjenoj sposobnosti samoliječenja. Kiropraktika se na prvom mjestu bavi cjelovitošću živčanog sustava. Svojim pristupom teži za uspostavljanjem i održavanjem najpovoljnijeg psihološkog djelovanja preko ispravljanja neprirodnih odnosa u tjelesnoj gradji, drugim riječima kiropraktika pomaže tijelu da se se ispravi samo samo koristeći svoju prirodnu sposobnost vraćanja u prirodno stanje. Krajnji je cilj uspostavljanje ravnoteže svih funkcija. Kiropraktika je pristup zdravlj ukorištenjem prirodnih urodjenih sposobnosti obnavljanja. Znanost o iscjeljivanju s naglaskom na održavanju cjelovitosti tjelesne gradje i konzervativno liječenje bez uporabe lijekova ili kirurških zahvata..

Stanja kojima se može pomoći odnosno na koja se može primijeniti kiropraktika vezana je uz simptome koje ćemo nabrojiti: migrena, utrnuće udova, ukočenost i bol u vratu, mučnina, vrtoglavica, dvostruka slika, bolovi u ledjima, grčevi u mišićima, nervoza, drhtanje udova, nesanica, bolni živci, zvonjenje u ušima, slaba cirkulacija, psihička tromost, uzbudjenje, ubrzano kucanje srca, zatvor, proljev, početni artritis, bolovi u zglobovima, napetost, bolovi posvuda, umor, upala zglobne ovojnioce, upala živca, upala tetiva, smanjena pokretljivost vrata, crno pred očima, oticanje mišića, zaslijepljenost svjetlošću, gubitak ravnoteže, gubitak sluha, hladne ruke ili stopala, ubrzano disanje, slabo pamćenje, nemir, naprezanje očiju, povremena depresija i bilo kakve druge promjene u stanju koje nije homeostatsko, znači u ravnoteži.

U modernoj visoko civiliziranoj zajednici s visoko razvijenom naukom čovjek je dobrom mjerom isključen iz prirode. Na svom radnom mjestu i uopće tijekom dana nalazimo se u neodgovarajućoj prirodnoj sredini. Pokreti našeg tijela su ograničeni, nedovoljno raznoliki, svedeni na ustaljeni broj radnji i opterećenja. Svaki dio ljudskog tijela koji se ne kreće i giba po zakonima njegove prirode s vremenomn će doživjeti neke degenarativne promjene a oslabljena mišićna masa još više naglasiti dislokacije i otvoriti vrata različitim zdravstvenim neurednostima i oboljenjima. Odredjene stečene dislokacije i deformacije zglobova takodjer će ostaviti traga i izazvati promjene na prije zdravim dijelovima tijela. Uvijek na prvi pogled bezazlena neurednost nekog zgloba povlači za sobom i radi nered u cijelom organizmu. Nedovoljnu gipkost ili promjenu u nekom zglobu nadomještamo pojačanom aktivnošću, krućenjem ili anatomskim izokretanjem u drugom dijelu tijela i narušavamo cijeli sustav i njegovu ravnotežu što će zasigurno ostaviti posljedice na zdravlje. Kako su zglobovi kralježnice vrlo lako pokretljivi i lako se izmiču ona zasigurno stradava što za sobom povlači vrlo ozbiljna oboljenja koja se konačno u zadnjim stadijima kirurški saniraju. Prvo u tom području zdravlja je biomehanika kralježnice i zglobova koje je nepokriveno modernom medicinom a od izuzetne važnosti za naše zdravlje. Kiropraktika u potpunosti ispunjava taj prostor djelujući kao kako preventivno tako i otklanjajući uzroke i simptome velikog broja oboljenja za koja oficijelna medicina nema kvalitetnih ili bilo kakvih rješenja. Kao način liječenja kiropraktika je prihvaćena u svijetu pa tako i u Hrvatskoj dobiva blagoslov Ministrstva Zdravstva. Djelovanje terapije kiropraktike na naše tijelo je višeslojno: vraća se ispravna statika tijelu što dovodi do zdravog opuštanja mišićne mase a time i bolje izmjene tvari i tekućina u mišićima. Vraća se elastičnost zglobova i obnavlja njihovo podmazivanje sinovijalnom tekućinom što je najbola preventiva protiv artroza i deformacija u zglobovima. Oslobađa se somatski živčani sustav a time i različiti bolni grčevi mišića, upale živaca, zastoji u cirkulaciji tekućina, trnjenje udova i gubici snage u njima. Oslobadja se autonomni živčani sustav koji djeluje na kemiju tijela, vezivno tkivo unutrašnjih organa i žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem i na kraju oslobađa se akumulator svih Jang i Jing meridijana a ostali se akupunkturni meridijani tonificiraju ili disperziraju te se stabilizira i naš energetski dio tijela.

 

vrh stranice
 


~
Kako liječi kiropraktičar
~

Dok budete sjedili u čekaonici kiropraktišarske ordinacije čut ćete priče bolesnika o kiropraktičarima koji liječe sve: od obične prehlade do menstrualnih problema, od živčanih smetnji do raka. Tada ćete se zapitati liječi li doista kiropraktičar doista sve te probleme ? Istini za volju odgovor jr : ne. Kiropraktičar ne liječi sva ta stanja ali vaše će ih tijelo liječiti samo bude li funkcioniralo ispravno. Zahvaljujući urodjenoj sposobnosti samoliječenja vaše tijelo liječi svako stanje posjekotini prsta ruke ili noge u djetinjstvu, pubertetskim smetnjama ili kroničnim glavoboljama, o bubrežnim smetnjama ili o drugim smetnjama koje imate kao odrasla osoba. Život u tijelu najveći je iscjelitelj. Kako funkcionira vaše tijelo ? Svima nam je znano da je komuniciranje prijeko potrebno za dobar odnos i obiteljski život, za dobar odnos poslodavca i radnika, doslovce za svaku situaciju u kojoj je suradnja najbitnija. Nećemo pretjerati ako kažemo da s više od 40 milijuna dijelova u ljudskom tijelu ima potrebu za dobrom komunikacijom svih stanica, tkiva i organa znači nećemo precijeniti potrebu za dobrom komunikacijom svih stanica, tkiva i organa. Vaše tijelo ima vlastiti komunikacijski sustav koji obuhvaća mozak, kralježničnu moždinu i sve živce koji se granaju tijelom. Zbog važnosti taj je sustav potpuno zaštićen kostima, lubanjom i kralješcima. Sve prirodne funkcije u tijelu omogućuju živčani spletovi koji prenose nalog iz mozga u različite dijelove tijela. Kada svi živci rade neometano dobra je komunikacija i suradnja različitih dijelova tijela i tijelo će biti zdravo.

 

~
Poremećaji komunikacije
~

Vrlo dobro znamo što bi za funkcioniranje velikog grada značio nedostatak električne energije. Zamislite kakvu bi katastrofu izazvale smetnje na komunikacijama u glavnom žičanom sustavu koji upravlja s više od 40 milijuna funkcija. Čak i manji poremećaj vašeg živčanog sustava može izazvati usporenje ili prekid tisuća poruka koje mozak šalje preko živaca. Mudrošću prirode kralježnica je sastavljena od 24 pokretna dijela pa se može okretati i sagibati. Izmedju tih dijelova su elastični diskovi koji ublažuju udarce. U našem svakodnevnom radu sila koja opterećuje kralježnicu velikim se dijelom ublažuje pomoći tih diskova no odredjene fizikalne zakone ne smijemo kršiti. Primjerice ako je sila kojom opterećujemo veća no što je kralježnica može podnijeti nešto mora popustiti. Zamislite kamion koji udara u stablo brzinom od 100 kilometara na sat. Stablo ima odredjeni elasticitet ali će snaga koja se razvija biti taoliko velika da će prevladati otpor stabla i stablo će zasigurno stradati.

vrh stranice
 
Vrste uzroka

 

~
Makrotraume
~

Kad se ozlijedimo i osjetimo bol znači da se naše tijelo nije uspjelo suprotstaviti sili. Padovi, nagli pokreti, pogrešni koraci, podizanje teškog tereta, čak i sudar s vratima mogu prisiliti kralježnicu da popusti.

 

~
Mikrotraume
~

Kad nepravilno sjedimo, dugo putujemo automobilom, pretjerano koristimo jednu ruku primjerice tijekom gla čanja ili za kompjutorom ili kada dugo čitamo pognute glave u jednakom položaju izvodimo jedva osjetni pritisak na kralježnicu. Nakon odredjenog vremena ta sila počinje udruženo djelovati na kralježnicu.

 

~
Emocionalne traume
~

Naši su osjećaji zatvoreni u našem hormonalnom sustavu koji nam je životno važan a reguliraju ga žlijezde i živčani sustav. Često stres prouzrokuje napetost mišića i lišava naš sustav bitnih sastojaka koji održavaju snagu ligamenata i mišića da pridržavaju kralježnicu. U taj dio emocionalnih trauma svakako moramo smjestiti sindrom tenzijskog miozitisa ili kako ga mi zovemo "TMS". Više će biti opisan kasnije u terapiji.

 

~
Kemijske traume
~

Nesvjesno zagadjujemo naše sustave nepotrebnim lijekovima i bezvrijednom hranom. Naše je tijelo organsko - kemijski sklop u kome se održavaju svi mogući oblici ravnoteže. Kad probavljamo tvari ili štetne zagađivače remetimo tu ravnotežu i uzrokujemo umiranje stanica naših vitalnih tkiva uključujući i tkiva koja pridržavaju kralježnicu.


~
Što slijedi nakon toga ?
~

Kad su prisiljeni na predaju kralješci se pomiču iz uobičajena prirodnog položaja, lagano se pomiču nagore ili nadolje, naprijed ili natrag i posebno pritišću živce koji na tom mjestu izlaze iz kralježnice. Ako se kralježak ili više kralježaka pomaknu s mjesta to se može ubrzo dogoditi s drugim kralješcima i s cijelom kralježnicom koja nastoji ispraviti početnu nepravilnost. Tada može doći do pritiska na kralježničku moždinu koja prolazi kroz kralješke. Do neusklađenosti izmedju mozga i drugih dijelova tijela može doši ako je komunikacije prekinuta i funkcije počinju slabiti.


~
Može li se osjetiti prekid u živčanome sustavu ?
~

Nažalost, nema crvenog svjetla koje bi nas upozorilo da je došlo do zastoja u našem živčanome sustavu.

Prekid u živčanome protjeku izaziva usporavanje mnogobrojnih funkcija i pojavljivanje bolesti u dugom razdoblju prije nego li shvatimo da se radi o problemu. Prvi simptom često može biti i posljednji. To se primjerice zbiva s teškim srčanim udarima.


~
Komunikacija i suradnja
~

Vaše će vam tijelo mnogo godina dobro služiti ako brinete o njemu. Morate biti svjesni svoje kralježnice i mogućih ozljeda ili jednostavnih trauma koje možete doživjeti. Obratite pozornost na to kako sjedite ili stojite. Nastojte upamtiti ako u leđima osjetite smetnje ili bolove.

Posjećujte svoga kiropraktičara redovito da biste ispitali nepravilnosti svoje kralježnice koje dalje ometaju komunikaciju u vašem velikom komunikacijskom sustavu.


~
Kiropraktičarska prisega
~

"Izjavljujem pred Bogom i prisutnim svjedocima da ću poštovati ovu prisegu te da ću poštovati one koji su me učili kiropraktičarskom liječničkom umijeću, slijediti u skladu sa svojim sposobnostima i ocjenom postupke liječenja za koje smatram da su za dobrobit mojih bolesnika, da ću se kloniti svega što je pogubno i štetno, da ću u svako doba biti spreman pomoći svojem bližnjem, bez obzira na rasu, vjeroispovjest ili boju kože, živjeti časno i obavljati svoj posao. Svoje ću bolesnike uvijek smatrati najvažnijima. Neću se štedjeti u davanju pomoći za koju sam se osposobio, neću povrijediti liječničku tajnu koja mi se povjeri, smatrati ovu prisegu nepovredivom a molim da mi se dopusti da živim i primjenjujem svoje kiropraktičarsko umijeće liječenja priznato i svugdje i zauvijek."

 

vrh stranice
 

 

 

 

Copyright ~ Tomislav Mrla 2008

Metode liječenja
Dijagnostičke metode
Metode zaštite i preventive
Kako se naručiti ?
  • naručiti se možete
    telefonom na broj

    099 2358600 i 098 225657
 
Gdje se nalazimo
  • Adresa:

    Hrvatskog Proljeca 38/8, Zagreb


  • Kliknite ovdje za kartu radi lakše orijentacije